אוקסיקודון, הידוע גם תחת השם המסחרי אוקסיקונטין, הוא תרופה אופיואידית חזקה המשמשת לטיפול בכאבים בינוניים עד חמורים. התרופה הפכה לאחד מהמשככים הנפוצים והשנויים במחלוקת בעולם הרפואה המודרני. בעוד שיעילותה בהקלה על כאב היא משמעותית, השימוש מלווה בסיכון גבוה להתמכרות ושימוש לרעה. מאמר זה יסקור את ההיבטים השונים של תרופה זו, כולל מנגנון הפעולה שלה, השימושים הרפואיים, הסיכונים הכרוכים בה, וההשלכות החברתיות של השימוש הנרחב בה.
מהי תרופת אוקסיקודון?
אוקסיקודון היא תרופה אופיואידית חצי סינתטית המשמשת לטיפול בכאב. התרופה נמכרת בדרך כלל תחת השם אוקסיקונטין ותחת שמות מסחריים נוספים כמו אוקסיקוד ואוקסיקוד פורטה פותחה לראשונה תוך שיתופי פעולה בתחום הפארמה בשנת 1917 בגרמניה כאחד מכמה אופיואידים חצי סינתטיים. הפורמולה החדשה פותחה במטרה לשפר את האופיואידים הקיימים. כיום, החומר זמין כחומר פעיל בתרופות בעלות מרכיב יחיד בפורמולות לשחרור מיידי ושחרור מושהה.
כיצד נמכרת התרופה
אוקסיקודון משוּוקת בבתי מרקחת בישראל בכמה צורות:
- אוקסיקונטין – טבליות בשחרור מושהה.
- טרגין – טבליות בשחרור מבוקר בשילוב עם נלוקסון.
- פרקוסט – טבליות בשילוב עם פרצטמול.
- סירופ בשם אוקסיקוד ואוקסיקוד פורטה.
התרופה מטפלת בחולים הסובלים מכאבי שרירים ומסוגים אחרים של כאב קשה וכן כאב כרוני שתרופות אחרות אינן מספקות הקלה מספקת. תרופה זו, בשחרור מושהה, משמשת לניהול כאב מתמשך וחמור שלא ניתן לשלוט בו בצורה מספקת עם משככי כאבים שאינם אופיואידים או תרופות כאב בשחרור מיידי.
כיצד נמכר אוקסיקודון
חומרים ממשפחת האופיואידים, הכוללים אוקסיקודון, עובדים על מערכת העצבים המרכזית ומביאים לשיכוך כאבים ותחושות נעימות כמו רגיעה ואופוריה. עם זאת, זו יכולה להיות תרופה ממכרת מאוד שבמינונים גבוהים יכולה
לגרום גם לנמנום, האטה בנשימה, בלבול, בחילות וירידת לחץ הדם.
- התרופה מחייבת מרשם רופא, בהתאם להוראות החוק לרישום מרשמים לתרופות נרקוטיות.
- מספר המכורים לאופיואידים ב-2019 יותר מהוכפל בהשוואה ל-2013.
- יותר מ-13 מיליון אמריקאים ידועים כמשתמשים לרעה בתרופה זו, כולל ילדים.
- 2.4% מתלמידי בית הספר האמריקאים בכיתה י"ב דיווחו על שימוש באוקסיקונטין ב-2019.
אוקסיקודון: כיצד מפתחים תלות?
התמכרות למשככי כאבים כמו תרופת אוקסיקודון וכן אוקסיקונטין נוצר משינויים נוירו-אדפטיביים וביוכימיים במוח.
אנדורפינים משתחררים מבלוטת יותרת המוח בתגובה לגירויים שונים כמו כאב, מתח וגירוי עצבי. הם עוזרים להקל על הכאב ולקדם תחושות של אופוריה.
קבעו פגישת ייעוץ ללא עלות
בשימוש חוזר באופיאטים, הקולטנים האופיואידים במוח, בחוט השדרה ובחלקים נוספים בגוף מתחילים להגיב בהדרגה בצורה פחות משמעותית עקב הסתגלות עצבית. יתר על כן, ייצור האנדורפינים הטבעיים של המוח פוחת,
ומערכת האנדורפינים מפתחת תלות פסיכולוגית ופיזית גוברת בתרופות אופיאטיות לגירוי חיצוני.
בסוף, מתפתחת סבילות לתרופה, כלומר נדרש מינון גבוה יותר כדי להשיג את האפקט הרצוי לשיכוך הכאב ואפילו אופוריה. במהלך תקופת השימוש הקבוע, הנוירונים במוח אשר מעורבים במערכת התגמול מסתגלים לשגרה החדשה הכוללת צריכת התרופה. כאשר נוטלים יותר מדי מתרופה זו, מנת יתר עלולה להתרחש מכיוון שקולטני אופיואידים הופכים לגירוי יתר.
כאשר צריכת תרופות אופיואידיות נפסקת, נוירונים דופמינרגיים מדוכאים ונוירונים נוראדרנרגיים מעוררים יתר על המידה. זה יכול להוביל לחוות תסמיני גמילה.
סימני שימוש לרעה בתרופת אוקסיקונטין
אם אינך בטוח אם אתה או מישהו שאתה מכיר סובל משימוש לרעה באופיואידים או התמכרות לתרופת אוקסיקונטין, ישנם כמה סימנים שתוכל לשם לב אליהם:
- החומר נלקח במינונים גבוהים מהמרשם, ו/או לתקופות ארוכות יותר מהמרשם.
- חוסר יכולת להיגמל מתרופות אוקסיקודון/אופיואידים, למרות הרצון לעשות זאת.
- הקדשת זמן רב לרכישת התרופה וכן אופיואידים אחרים – לרוב על חשבון עבודה, זמן משפחתי או אחריות אחרת.
- השקעת זמן רב בהחלמה מהשימוש בתרופה.
- השתוקקות לחומר עד לנקודה בה רכישתו מקבלת עדיפות על פני כמעט כל דבר אחר.
- מחלת נפש והפרעות נפשיות הנגרמות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
- מתבצעת רכישת הסם בשיטות לא חוקיות כמו גניבה והונאה בשוק השחור.
- המשך השימוש בתרופה, למרות השפעות בריאותיות שעלולות להיות מסכנות חיים.
- נוצר שימוש בסם כדי להתמודד עם הכאב הפיזי והפסיכולוגי שנגרם מלכתחילה כתוצאה משימוש בסמים.
- חווה תסמיני גמילה כאשר מפסיק לקחת מהתרופה.
אוקסיקודון: שימוש לרעה, תופעות לוואי ומנת יתר
מומלץ לעיין בעלון לצרכן או במדריך התרופות או במידע כללי על התרופה לפני השימוש בצורה בטוחה. אך אם זאת, במקרה שבו אדם נוטל מספר כדורים ביום המעורר דאגה, הוא כנראה נוטל יותר מדי מהתרופה ונשקפת סכנה למנת יתר. תופעות לוואי ותסמינים נפוצים של מנת יתר כוללים:
- אישונים מכווצים
- בחילה והקאות
- כאבי בטן
- עצירות
- ישנוניות ונמנום
- דופק איטי או מוחלש
- ירידה בלחץ הדם
- דיכוי נשימתי או דום נשימתי
אם אתם רואים מישהו עם תופעות לוואי או סימני מנת יתר של אופיאטים, התקשרו מייד למגן דוד אדום, בקשו עזרה רפואית וכן שקלו נסיעה לבתי חולים לטיפול רפואי. ראוי להדגיש, כי אנו מציעים גמילה מהירה ונטולת כאבים.
הנחיות חשובות: ייתכן שימוש לרעה בתרופה זו ועל כן יש לוודא כי היא ניתנת אך ורק למי שנרשמה עבורו. יש לוודא את המינון הנדרש ולקרוא במדריך התרופות על תדירות השימוש, משך הטיפול, וכן תופעות הלוואי האפשריות והסיכונים.