התמכרות לסמים

התמכרות לסמים זו תופעה מוכרת ונפוצה לצערנו הרב, בעלת סימנים מובהקים. כיצד ניתן לזהות אדם מכור? מה מעלה את הסיכון לפיתוח התמכרות לסמים? זאת ועוד, במאמר שלפניכם.

ראשית, אילו חומרים מוגדרים כ"סמים"?

סמים הם בעצם חומרים או תערובות של חומרים בעלי השפעה כלשהי על האדם. ניתן לחלק את הסמים לשלוש קבוצות מרכזיות: צמחיים, כימיים ופטרייתיים. לשלוש הקבוצות ישנן השפעות על קולטני מערכת העצבים של האדם. כך הסמים משפיעים על גופו, מחשבותיו, תודעתו ותפיסת המציאות שלו. בשל השפעתן המאסיבית ויכולתן ליצור תלות כימית, התמכרות לסמים זו תופעה נפוצה.

התמכרות לסמים

התמכרות לסמים

סיווג סמים

ניתן לסווג את הסמים לפי הדרך בה הם משפיעים על האדם –

  • מעוררים – מדובר בסמים הממריצים ומעוררים את מערכת העצבים ופעילות המוח.
  • מרגיעים – מדובר בסמים המפחיתים דווקא ומדכאים את מערכת העצבים ופעילות המוח.
  • נרקוטיים/אופיאטים– מדובר בסמים שביכולתם להפחית כאבים עזים, כרוניים וזמניים.
  • הזייתיים – מדובר בסמים שגורמים לכך שהאדם יתפוס את המציאות שסביבו בצורה מעוותת מאוד.

כמו כן, ניתן לסווג את הסמים על פי רמת השפעתם, ישנם סמים הנחשבים קלים וישנם סמים הנחשבים קשים. למשל סמים קלים נפוצים אלו סמים צמחיים כמו מקבוצת הקנאביס – חשיש או גראס. לעומת זאת, סמים קשים אלו חומרים כדוגמת הרואין, אופיום ועוד.

מהי התמכרות לסמים?

כאשר אדם מכור לסמים הוא הופך לתלוי בהם. התלות אינה קשורה בהכרח לטיב הסם או להשפעתו החיובית, אלא יכול לקרות מצב הפוך לחלוטין. האדם ירגיש צורך עז ורצון גדול לצרוך את הסם, גם אם הוא יודע כי החומרים שנמצאים בו פוגעים בבריאותו ובמהלך החיים שלו. בשל כך, הגיון לא יעזור הרבה בהתמודדות עם ההתמכרות, אלא אדם מכור יזדקק פעמים רבות לעזרה חיצונית – תוכנית או טיפולי גמילה.

ניתן להתמכר לסמים קלים כמו התמכרות למריחואנה, ולעומת זאת קיימת התמכרות לסמים קשים כמו חומרים אופיאטים וכל התמכרות נוצרת באופן שונה. לדוגמא, התמכרות לסם הרואין (מקבוצת החומרים האופיאטים) מגיעה מהמערכת האנדרופינית במוח. אנדרופינים מיוצרים בגוף באופן טבעי בזמן הנאה מדברים שונים. כאשר אדם צורך אופיאטים, הוא מכניס לגוף אדרופינים חיצוניים. בעקבות זאת המערכת האדרופינית משתנה ומייצרת הרבה קולטנים נוספים כדי לקלוט אותם. כיוון שיש קולטנים רבים גם הכמיהה לחומר המכיל אדרופינים – גדלה והאדם מפתח תלות לכך – ובאמצעות כך גדלים הסיכויים לצורך בביצוע גמילה מהרואין, וזאת בין היתר כיוון שתהליך זה מוביל לקריסה מוחלטת של המערכת האנדורפינית ובכך נוצרת תלות קשה בחומרים אופיאטים.

גמילה מהירה ובטוחה מחומרים אופיאטים היא אפשרית באמצעות רפואה מתקדמת
קבעו פגישת ייעוץ ללא עלות

כיצד נדע כי האדם שמולנו פיתח התמכרות לסמים?

מומלץ לפקוח את העיניים כאשר ידוע לנו כי אותו אדם צורך סמים, ולשים לב האם פיתח התמכרות. ישנם סימפטומים רבים המצביעים על התמכרות, כאשר העיקריים ביניהם –

  • הגדלת מינון – סימן מובהק של התמכרות לסמים זה העלאת מינון הצריכה של הסם. עם הזמן הגוף מתרגל לסם ודורש ממנו יותר ויותר.
  • חוסר חברתי – אנשים המתמודדים עם התמכרות לסמים, נוטים להסתגר בבית, ולהתרחק מהחברה – אפילו מחבריהם הקרובים ביותר.
  • השקעת זמן סביב הסם – בזמן התמכרות לסמים האדם משקיע משאבים רבים ויקרים כדי להשיג את הסם. למשל משיג עבורו כסף, מחפש דילרים לרכוש מהם, נוסע רחוק כדי לקנות את הסמים ועוד.
  • הזנחת תחומי עניין – ניתן לראות כי אדם המכור לסמים, יזנח את תחומי העניין שהתעסק בהם לפני ההתמכרות. הוא יראה חוסר עניין בנושאים שאינם קשורים לסמים.
  • ניסיון הפחתה או הפסקה לא מוצלחים – פעמים רבות האדם ירגיש בהשפעה השלילית של הסם על חייו, ינסה להוריד מינון או להפסיק לגמרי אך ללא הצלחה.
  • סימנים פיזיים – גוף של מכור לסמים מושפע מאוד מצריכת הסם. זה מגיע לידי ביטוי בסימנים שונים, ביניהם הזעת יתר, תשישות ונטייה להרדמות, בעיות עיכול, לחץ דם נמוך, מתן שתן בתדירות נמוכה, בעיות פוריות וקושי בתפקוד מיני, עליה בסף הכאב ועוד.

הגורמים העיקריים לפיתוח התמכרות לסמים

  • גיל – ישנן שכבות גיל הנמצאות בסיכון גבוה יותר להתמכר לסמים. למשל בני נוער נמצאים בגיל מסוכן, הם חווים הרבה שינויים פנימיים, הם בעלי נטייה ללקיחת סיכונים וכן נמצאים בשלב של התנסויות. מאפיינים אלו גורמים לכך שיגדל הסיכוי לכך שהם יתנסו בלקיחת סמים. בנוסף, בגיל ההתבגרות יש הרבה השפעה חיצונית ורצון לרצות את הסביבה, האופי עדיין מתגבש. לכן, מתבגר שניסה לקיחת סמים ולא התחבר לזה לא בהכרח יפסיק, בגלל השפעת הסביבה שלו.
  • סיבות נפשיות – אדם עובר בחייו סיטואציות רבות, חלקן טובות וחלקן מאתגרות. ישנן סיטואציות שנשארות עם האדם ומפריעות לו להמשיך את חייו באופן תקין. אלו סיטואציות טראומתיות, או עניינים לא פתורים. בנוסף, לעיתים מתפתחות אצל האדם הפרעות נפשיות כמו דיכאון, מאניה דפרסיה, סכיזופרניה ועוד. מחלות אלו משבשות את שגרת החיים של האדם ומביאות עימן התמודדויות רבות. השימוש בסמים, מסייע לאנשים הללו להסיח את דעתם ו"להתמודד" עם החיים ביתר קלות. תחושת האופוריה ממכרת, ולכן פעמים רבות עלולה להיווצר התמכרות לסמים.
  • סיבות פיזיות – חומרים ממשפחת האופיאטים פוגעים במערכת האנדורפינית וגורמים לקריסתה. כאשר זה מתרחש – המשתמש זקוק למינון הולך וגדל של הסם כדי לקבל את ההשפעה הרצויה בנוסף לכך, גופו מפסיק ליצר הורמונים טבעיים אשר הכרחיים לתפקודו התקין. חשוב להבין שזאת בעיה רפואית שניתן לטפל בה באמצעים רפואיים.
  • קלות ההשגה – ישנם אנשים שחיים בסביבות בהן קל מאוד להשיג סמים. למשל אנשים שחיים ברחוב או בשכונות קשות יום, יכולים בסבירות גבוהה לראות דילרים או אנשים המשתמשים בסמים. אנשים כאלו נמצאים בסיכון לפיתוח התמכרות, ואף התמכרות לסמים קשים.

 

כמה זמן עשויה להימשך התמכרות לסמים?

ישנם מצבים וחומרים מסוימים שבעקבות התמכרות אליהם, האדם יימצא בסיכון של חזרה ושימוש בהם גם לאחר גמילה. במצבים כאלה תהליך הגמילה ארוך מאוד, לאחר שהגוף נגמל מהסם, האדם צריך לעבור תהליך טיפולי רגשי ופסיכולוגי כדי לנתק את התלות בחומר ברמה הרגשית. גם לאחר שתהליך הגמילה הושלם, האדם נקרא "מכור נקי" ולא גמול, בשל הפוטנציאל לחזור ולצרוך. עם זאת, חשוב לדעת כי ישנם מצבים הפיכים לחלוטין כמו התמכרות לחומרים אופיאטים. כאשר האדם מכור לחומרים הללו ניתן לטפל במערכת האנדרופינית שלו כפי שצוין לעיל, וכך ההתמכרות תחלוף.

טיפול במכורים לסמים

ישנן שיטות טיפול רבות כאשר לחלקן יש מבנה הטיפול זהה. בשיטות הללו הטיפול מחולק לשניים – ראשית האדם אמור לעבור גמילה פיזית בצורה הדרגתית, כך שגופו יתנקה מהסם, ולא יזדקק לו יותר. לאחר מכן, האדם אמור לעבור שיקום נפשי שיטפל בקשייו הפנימיים שהובילו אותו לצריכת הסם, וכן טיפול זה אמור לעזור לו להתמודד עם מציאות החיים ללא הסם. עם זאת, לרוב כאשר מדובר בהתמכרות לחומרים אופיאטים יידרש טיפול פיזי בלבד. כאשר מתקיימת תלות בחומרים אופיאטים, עלולות להתפתח תופעות לוואי נפשיות רבות אך הן תופעות משניות של ההתמכרות בתרופה ולכן במרבית המקרים האלמנט ההתנהגותי יעלם לאחר טיפול בתלות ובכמיהה לסם. לכן, חזרה לשגרת חיים תקינה היא זו שתטיב עימם בצורה המקסימלית.

לסיכום

אנשים רבים צורכים סמים ונמצאים בסכנה להתמכרות. יש כאלו הנמצאים ברמת סיכון גבוהה יותר ויש כאלו ברמת סיכון נמוכה יותר, בהתאם לפרמטרים שונים של חייהם וכן בעקבות סוג החומר אותו הם צורכים כמו טרמדול. גם אם האדם חווה התמכרות לחשיש או גראס, וגם אם הוא חווה התמכרות להרואין הוא עשוי להראות סימני התמכרות – פיקחו עיניים. אם זיהיתם אדם שחווה התמכרות לסמים, יש לעצור אותו ולשלוח אותו לתהליך גמילה! ניתן לצאת מההתמכרות ולחזור לניהול חיים נורמטיביים, גם במקרים של התמכרות לסמים קשים.

זה ממש לא נשמע הגיוני. מה זה אומר הסיבה הבסיסית ביותר? הייתי משנה את זה ל'גורמי סביבה' ומדבר על אנשים שגדלים בהשפעה שלילית של משפחה, חברים או סגנון חיים שמכיל הרבה שימוש בסטימולנטים וסמים. להאשים גנטיקה בהתמכרות לסמים נשמע מאוד לא הגיוני

תמונה של ד"ר אנדרה וייסמן
ד"ר אנדרה וייסמן

ד"ר וייסמן זיהה את השורשים הביולוגיים של התלות באופיואידים, מאז הוא טיפל בהצלחה ביותר מ-24,000 חולים ברחבי העולם הנאבקים בהתמכרות לאופיואידים. לאורך הקריירה שלו, הוא הרצה וחינך אנשי מקצוע בתחום הבריאות בעשרות מדינות ברחבי העולם עד היום.