איך מטפלים בכאב נוירופתי

כאבים נוירופתיים הם כאבים ממקור עצבי, שיכולים לפגוע באיכות החיים של מי שסובל מהם באופן משמעותי. הטיפול בכאב נוירופתי הוא טיפול מורכב בהתאם, ולא פעם נדרשים להגיע לאיזון תרופתי שמותאם אישית למטופל בכדי להגיע לשיכוך כאב יעיל. נדמה כאילו במצב זה יש פיתוי לא קטן להשתמש בתרופות אופיאטיות – שהן כמובן משככות כאבים עוצמתיות למדי. עם זאת, מדובר בטעות טיפולית, שיכולות להיות לה השלכות לא פשוטות בפני עצמה.

מהו כאב נוירופתי וממה הוא נגרם?

מנגנון הכאב בגוף שלנו עובד כך שהעצבים התחושתיים מעבירים גירוי ותחושה של כאב למוח כאשר ישנו גורם לכאב – בין אם מדובר בגורם חיצוני ובין אם בגורם פנימי. כאב נוירופתי הוא מצב ייחודי מבחינה נוירולוגית, שבו מקור הכאב הוא העצבים עצמם ולא האיבר שממנו הם מתווכים תחושה.

כאבים נוירופתיים יכולים להיגרם כתוצאה ממצבים מגוונים למדי – מחלות עצב, מחלות ניווניות, כאבים אחרי ניתוח, וכן כאבים הקשורים להתפתחות של מחלת הסוכרת (בעיקר כאב נוירופטי ברגל) ופגיעה בעצבים בשל נזקיה. המנגנון הגורם לכאבים נוירופתיים יכול להיות שונה בין מקרה למקרה – לעתים מדובר בנזק ניווני או חריף לעצבים עצמם, ולעתים אפילו בכאב שנגרם ומתווך דרך העצב ללא גורם ברור. בכל מקרה, חשוב לטפל בכאב היטב בכדי למנוע פגיעה באיכות החיים לאורך זמן.

האם יש במצבי כאב נוירופטי טיפול? האם יש לכאב נוירופטי תרופה?

הטיפול בכאבים נוירופתיים הוא טיפול מורכב, ולא פעם תידרש יותר מתרופה אחת ויותר מניסיון טיפולי אחד בכדי להגיע לתרופה הנכונה במינון הנכון למטופל. כאשר הגורם המוביל לכאב הנוירופתי ברור (כמו למשל במחלת הסוכרת), הטיפול הנכון בכאב הוא הטיפול במחלת הבסיס. טיפול בסוכרת לא מאוזנת ואיזון נכון שלה יכולים להוביל להפחתה עד להיעלמות של הכאבים הנוירופתיים בחלק מהמקרים. עם זאת, ישנם מצבים בהם אין גורם ברור לכאב הנוירופתי – ובמצבים אלה צריך למצוא את תרופת הכאב הנכונה. משום שמדובר בכאבים כרוניים וארוכי טווח, הטיפול בהם צריך גם להתאים ולהיות ארוך טווח בהתאם. תרופות נוגדות דיכאון ממשפחות מסוימות (SNRI למשל) נמצאו כיעילות באיזון ובטיפול בכאבים נוירופתיים, וכך גם תרופות אנטי-אפילפטיות שונות. גם שימוש בתרופות המכילות קפסיצין (שנמצא גם בפלפל חריף) נמצאו כבעלות יעילות לטיפול מקומי בכאבים נוירופתיים עם השפעה שלילית נמוכה לטווח ארוך.

האם נכון לטפל בכאב נוירופתי עם אופיאטים?

תרופות אופיאטיות, כמו למשל פרקוסט או פנטניל, הן תרופות משככות כאב עוצמתיות מאוד, ומשום כך יתכן שעשוי להיות פיתוי לצרוך אותן כאשר סובלים מכאבים כרוניים ומשמעותיים כמו כאב נוירופתי. עם זאת, מדובר בשגיאה טיפולית לא קטנה, ומאוד לא נכון לטפל בכאבים נוירופתיים עם אופיאטים. ראשית – לא מדובר בתרופות שניתן לצרוך לטווח ארוך, שכן ככל שמשתמשים בהן לאורך זמן רב יותר היעילות שלהן יורדת ומפתחים התמכרות ותלות בשימוש בהן. בנוסף, מנגנון הפעולה של התרופות האופיאטיות מסתמך בין היתר על קולטנים אופיאטיים בקצות העצבים – ולכן העברת אותות החשמל בעצבים היא חשובה מאוד עבור פעולתן. בכאבים נוירופתיים כתוצאה מפגיעה בפעולת העצבים – יתכן והיעילות שלהן תהיה מופחתת מלכתחילה.

גמילה לאחר שימוש בכאבים נוירופתיים

אדם המשתמש בתרופות אופיאטיות לאורך תקופה ארוכה, בין אם מדובר בטיפול שגוי בכאב נוירופתי ובין אם במצבים אחרים, נמצא בסיכון משמעותי לפתח התמכרות לאופיאטים. זהו מצב מורכב מאוד מבחינה רפואית בפני עצמו, עם השלכות בריאותיות שליליות מאוד לסובלים ממנו. במצב זה, ההתמכרות לאופיאטים הופכת לבעיה הרפואית המשמעותית של המטופל, ויכולה אף להחריף באופן משמעותי את הכאבים הנוירופתיים בהעדר האופיאטים. במצב זה, הדבר הנכון והחכם ביותר שניתן לעשות הוא לפנות לטיפול מקצועי של גמילה מאופיאטים – וזה בדיוק הטיפול המוצע בשיטת ה-ANR במרפאה של ד"ר ויסמן.

גמילה מאופיאטים בשיטת ה-ANR במרפאה של ד"ר אנדרה ויסמן

גמילה מאופיאטים היא לא תהליך פשוט, וההתמכרות יכולה ממש להרוס את החיים של הסובלים ממנה. בשיטת ה-ANR אותה פיתח זה מכבר ד"ר אנדרה ויסמן התהליך הופך הרבה יותר פשוט. תחת הרדמה, מבצעים גירוי גבוה של הקולטנים האופיאטיים במערכת העצבים המרכזית, מה שמפחית את הרגישות שלהם ומנטרל את המנגנון הפיזיולוגי של ההתמכרות. כך, ניתן לטפל באופן יעיל בהתמכרות לאופיאטים בתהליך שכרוך בהרבה פחות סבל מצד המטופל. אם אתם או מי מסביבתכם סובל ממצב של התמכרות לאופיאטים בשל כאבים נוירופתיים – המרפאה של ד"ר ויסמן יכולה להיות בדיוק הטיפול שנחוץ לכם.

Picture of ד"ר אנדרה וייסמן
ד"ר אנדרה וייסמן

ד"ר וייסמן זיהה את השורשים הביולוגיים של התלות באופיואידים, מאז הוא טיפל בהצלחה ביותר מ-24,000 חולים ברחבי העולם הנאבקים בהתמכרות לאופיואידים. לאורך הקריירה שלו, הוא הרצה וחינך אנשי מקצוע בתחום הבריאות בעשרות מדינות ברחבי העולם עד היום.

מידע נוסף:
ניווט מהיר​
יצירת קשר